Website data importeren in Excel

Tegenwoordig is het eenvoudig om een koppeling te maken tussen Excel en een website. Hierdoor kun je gemakkelijk gegevens van Internet importeren in jouw Excelbestand. Er zijn meerdere opties om dit te doen. De meest eenvoudige manier is via Excel Power Query.

Excel Power Query

Power Query is een tool van Microsoft dat is ontwikkeld om snel data te kunnen ophalen vanuit verschillende bronnen. Sinds Excel 2016 is Power Query ingebouwd in Excel. Voor oudere versies van Excel kun je ook de gratis add-in downloaden op de website van Microsoft. Let op: deze feature is op dit moment (dec 2020) nog niet beschikbaar voor Apple gebruikers.

Voorbeeld data import

In dit artikel gaan we stap voor stap toelichten hoe je eenvoudig website data kunt importeren. In dit voorbeeld zullen we de koers van Rabo Certificaten ophalen vanaf de website iex.nl

 • Klik in het lint op ‘Gegevens’ en kies de optie ‘Van het Web’. Als de optie ‘Van het web’ er niet direct tussenstaat, ga dan naar ‘Gegevens ophalen’ –> ‘Van andere bronnen’ –> ‘Van het web’
 • Je krijgt nu een dialoogvenster te zien waarin je een URL moet opgeven. In dit voorbeeld gebruiken wij de volgende URL. Houd de optie ‘Basis’ aan, voer de URL in en klik op ‘OK’.
https://www.iex.nl/Koersen/Certificaten.aspx
 • Power Query maakt nu verbinding met de website en zoekt naar html tabellen. In dit geval worden er meerdere gevonden. Zoek de juiste door op de diverse tabellen te klikken en door te kijken om welke tabel het gaat. In ons geval, hebben wij ‘Table 1’ nodig.
 • We moeten nog wel even de boel opschonen, want er zitten nu certificaten en kolommen tussen die we niet willen importeren. Daarnaast bevat de kolom ‘Koers’ teveel gegevens. Daarvan gaan we het achterste gedeelte verwijderen. Klik nu op ‘Gegevens transformeren’.
 • Verwijder eerst alle overbodige kolommen. Je kan meerdere kolommen tegelijkertijd verwijderen (Klik de derde kolom aan, houdt ‘shift’ ingedrukt en klik de laatste kolom aan en druk op ‘delete’).
 • Filter nu de eerste kolom op ‘Rabo’.
 • Vervolgens klik je de kolom ‘Koers’ aan.
 • Klik nu op ‘Transformeren’ in het lint. Ga naar ‘Extraheren’ –> ‘Tekst vóór scheidingsteken’
 • Gebruik als scheidingsteken een spatie en klik op OK.
 • Ga nu in het lint naar ‘Start’ en klik op ‘Sluiten en laden’.
 • Je kunt onderin (onder je tabbladen) zien dat er op de achtergrond een query wordt uitgevoerd.
 • De internetkoppeling is nu een feit. En het eindresultaat is een schone tabel, die elk gewenst moment te verversen is: klik in een willekeurige cel binnen de tabel, ga naar ‘Hulpmiddelen voor Query’s’ in het lint, en kies voor ‘Vernieuwen’.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

7 reacties

 1. Zodra ik dezelfde URL ingetypt heb krijg ik een foutmelding.
  “Fout opgetreden in het script op deze pagina”
  Wilt u doorgaan met het uitvoeren van scripts op deze pagina?
  Ik moet vervolgens wel 20 keer op een “Ja” button klikken en dan verschijnt de gewenste data wel.
  Hoe kan ik deze foutmelding omzeilen?
  Ik werk met Excel 2016.

 2. Hallo Bas,
  ik heb een vraag met betrekking tot het importen van gegevens van het net. ik heb een bestand met namen en van deze namen wil ik de gegevens van een site op het net halen. kan ik met behulp van mijn bestand (met namen) deze in laten voeren op de site en daar dan de gegevens van importeren?
  Groet, Peter

 3. Ik ben ook op zoek naar data van het web naar mijn excelbestand te importeren, maar dit is net niet wat ik wil. eigenlijk wil ik eerst twee postcodes naar die website exporteren die dan weer de afstand tussen die twee postcodes uitrekent en daarna wil ik die uitkomst weer in mijn excelbestand importeren.

  1. Beste Jan, sorry voor de latere reactie. Om welke website gaat het? Welke pagina? Misschien kan het wel, maar dan wordt het wel via een macro en niet via een power query. grt Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *