Transportkosten berekenen in Excel (TNT en Fedex)

Als je regelmatig zendingen via TNT of Fedex verstuurt en je snel wil achterhalen wat de transportkosten worden, dan is dit artikel voor jou! Wij hebben namelijk een rekentool gemaakt waarmee je snel de verzendkosten kunt uitrekenen.

Download hier het Excelbestand: vrachtprijscalculator.xlsm

Hieronder zie je een screenshot van een gebruikersformulier in Excel, waarmee je direct de kosten (voor zowel Economy als Priority zendingen) kunt berekenen.

Zonenummer en gewicht

Om de verzendkosten uit te rekenen zijn er twee belangrijke variabelen: zonenummer van het land en het gewicht van de zending. Voor iedere zone gelden andere tarieven. Stel, je wilt een zending naar Spanje versturen, dan geldt zonecode 4. Vervolgens wordt er gekeken in de tabel wat het tarief is voor het desbetreffende gewicht.

Vrachtprijs berekenen op basis van gewicht of volumegewicht

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen het gewicht en het volumegewicht. Op het moment dat een zending heel groot is, maar relatief weinig weegt, dan kost het de vervoerder veel ruimte, waardoor de kosten toenemen. Als het volumegewicht groter is dan het daadwerkelijke gewicht van de zending, dan wordt het volumegewicht aangehouden als basis voor de vrachtprijs.

Berekening van volumegewicht

TNT houdt momenteel twee formules aan voor het bereken van het volumegewicht.

Volumegewicht berekenen voor zendingen binnen Europa

lengte (m) x breedte (m) x hoogte (m) x 250

Volumegewicht berekenen voor zendingen buiten Europa

lengte (m) x breedte (m) x hoogte (m) x 200

In de rekentool hebben wij dit ingebouwd, zodat dit automatisch wordt bepaald.

Zendingen binnen Nederland of België

Let op: zendingen binnen Nederland of naar België vallen niet binnen deze tool. Als je dit wilt, kunnen we dit ook voor je maken. Neem dan contact met ons op.

Updaten van de jaarlijkse tarief-afspraken

Bedrijven die veel versturen met TNT of Fedex hebben vaak een accountmanager, welke tarieven met je afspreken. Het is belangrijk dat deze tarieven worden geüpdatet in dit Excelbestand. Vaak worden deze tarieven jaarlijks afgesproken. Je kunt bij je accountmanager de tarieven opvragen. Deze tarieven kun je vervolgens achter updaten. In het Excelbestand vind je verborgen werkbladen. Je kunt deze zichtbaar maken door te rechtsklikken op het werkblad met de naam Sheet1 en te kiezen voor “Zichtbaar maken”.

Mogelijk worden de macro’s in dit Excel bestand geblokkeerd

Als je het Excelbestand niet kunt openen vanwege de macro’s, kun je rechtsklikken op het Excelbestand en kiezen voor “Eigenschappen”. Vervolgens kun je onderin het vinkje aanklikken om de blokkering op te heffen.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *