Tekst vervangen in Excel

Binnen Excel kun je eenvoudig teksten vervangen voor andere teksten.

Voorbeeld tekst vervangen

Ga in het lint bovenin via Start naar Zoeken en vervangen. Je kunt ook de sneltoets-combinatie CONTROL + H gebruiken. Je krijgt vervolgens een dialoogvenster te zien. Hier kun je de oude en de nieuwe waarde invullen. Vervolgens klik je op “Alles vervangen”. (Je kunt dit ook 1 voor 1 doen, via “Volgende zoeken”.)

Tips voor tekst vervangen

Juist doordat deze methode zo gemakkelijk werkt, is het handig de volgende punten goed lezen. Want door de eenvoud ben je hoogstwaarschijnlijk ook eerder geneigd om dingen over het hoofd te zien.

Selecteer eerst de cellen die je wilt vervangen

Als je geen selectie van cellen maakt (maar slechts 1 cel hebt aangeklikt), gaat Excel standaard alle waarden vervangen die hij in het desbetreffende werkblad tegenkomt. Let dus goed op wat je selectie is.

Nauwkeurigheid instellen

Standaard wordt tekst met hoofdletters als hetzelfde gezien als tekst zonder hoofdletters. Mocht je dat willen kun je onder Opties kiezen om deze functie wel hoofdlettergevoelig te maken: zet een vinkje bij “Identieke hoofdletters/kleine letters”.

Verder kun je instellen dat de volledige inhoud van de cel met de zoekwaarde moet overeenkomen door “Identieke celinhoud” aan te vinken.

De standaard setting is ook dat Excel alleen binnen het huidige werkblad zoekt. Mocht je iets binnen alle tabbladen willen vervangen, kies dan voor “Werkmap” in plaats van “Blad”.

Wees creatief!

Speel met deze functie; als je hier handigheid in hebt, kun je ontzettend veel tijd besparen. Soms lukt een grote aanpassing niet in een keer, maar kun je het via meerdere stappen wel voor elkaar krijgen.

Concreet voorbeeld: onderstaande voorbeeld bevat productomschrijvingen, waarbij de dubbele punt niet consistent wordt gebruikt. Je wilt de dubbele punt direct achter de tekst, met daarachter een spatie. Dit kan door extra stappen te gebruiken… Denk jij al te weten hoe?

Tip: je kunt spaties voor spaties vervangen (meer voor minder, en visa versa).

Volg onze Excel Basiscursus

Zou jij de basis van Excel wel wat beter onder de knie willen krijgen? Volg dan onze Basiscursus! De cursus in volledig in het Nederlands en we hebben deze zelf gemaakt. Daarnaast bevat de cursus leuke én praktische opdrachten. Ook kun je persoonlijke begeleiding van Bas krijgen als je hulp nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *