Sorteren op datum in Excel

In Excel kun je eenvoudig sorteren op datum, mits je datumvelden goed zijn ingesteld. Sorteren van datums doe je via het lint bovenin: Gegevens –> Sorteren. Zorg ervoor dat je op een van je datumvelden staat, voordat je klinkt op ‘sorteren’. Je kunt dit ook via een filter doen, als deze actief is.

Als datums niet willen sorteren

Soms lijkt het alsof Excel datums niet wil sorteren. Dit lukt niet doordat de datums als tekst in je cellen staan. Dit herken je aan het groene driehoekje linksboven in elke cel.

Bovenstaande ‘datums’ herkent Excel als tekst. Als je deze datums selecteert, zie je een klein dialoogvenstertje met een uitroepteken verschijnen. Klik hierop om de tekst om te zetten naar datums.

Let op: de waarde vanaf waar je selecteert, bepaalt of je het dialoogvenster te zien krijgt. Stel dat je in het bovenstaande voorbeeld zou beginnen met selecteren vanaf cel A1, dan zou het venster niet verschijnen. Je begint je selectie dus met de waarde die Excel kan converteren.

Tip voor datum invoeren

Als je datums invoert als: 24-4-20, dan weet Excel niet of het 2020 is of 1920. Als je geen eeuw invoert, doet Excel een aanname. Momenteel (in 2020, Office 365) is het zo dat Excel vanaf 01-01-30 de jaartallen automatisch op 1930 zet. 01-01-29 interpreert Excel als het jaar 2029. Bij het converteren van tekst naar datums doet Excel 365 trouwens geen aanname: dit zie je terug in bovenstaande screenshot: Excel vraagt specifiek om welke eeuw het gaat. Let hier goed op, want dit kan ook per versie (2010, 2016,2019, 365 etc.) anders zijn.

Leuk weetje

Excel gebruikt voor het bepalen van een datum volgnummers. Dus: 1 januari 1900 heeft als numerieke waarde 1. Hier begint dus ook de jaartelling van Excel! 23-4-2020 heeft als numerieke waarde 43944. Je kunt dit zelf testen door een datum in Excel in te voeren, en deze om te zetten naar een getal, of andersom.

Eindelijk eens goed worden in Excel? Volg de tweedaagse Excel Basiscursus van SnelExcel.nl in Rotterdam, Utrecht of Amsterdam. Kosteloos via het STAP budget. Lees hier meer.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

4 reacties

 1. Beste Bas,
  ik ben momenteel bezig met data tot en met 2000, maar hij sorteert alleen op datum, en niet op jaartal (dus hij begint met alle 1 januari datums, ongeacht het jaartal.
  Hoe sorteer ik ook opp jaartal?

  groet,
  florian

  1. Hoi Florian, ik vermoed dat je datums als tekst zijn ingevuld en niet als datum. Check dit bij het hoofdtabblad Start > en dan bij getalnotatie (ongeveer in het midden van je lint). Grt Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *