Rijen blokkeren in Excel

Rijen en kolommen in Excel kan je op meerdere manieren blokkeren/vastzetten. In dit artikel worden deze methoden toegelicht.

Alleen de bovenste rij blokkeren

De meest gebruikte en eenvoudigste manier is om de bovenste rij te blokkeren. Dit doe je via Beeld –> Blokkeren –> Bovenste Rij Blokkeren.

Alleen de eerste kolom blokkeren

Dit werkt precies hetzelfde als het blokkeren van de eerste rij, alleen kies je nu voor de derde optie: Eerste kolom blokkeren, zoals in bovenstaande screenshot staat vermeld.

Meerdere rijen en/of kolommen blokkeren

Je kunt ook handmatig rijen en kolommen blokkeren. Je moet dan eerst een cel selecteren. Hierna ga je naar Beeld –> Blokkeren –> Titels blokkeren.
Nu worden alle rijen boven je geselecteerde cel en alle kolommen links van je geselecteerde cel geblokkeerd.

Ontgrendelen van rijen of kolommen

Het deblokkeren / ontgrendelen van rijen en/of kolommen doe je op dezelfde manier. Als er rijen of kolommen zijn vergrendeld, verschijnt in hetzelfde menu de optie Titelblokkering opheffen.

Volg onze Excel Basiscursus

Zou jij de basis van Excel wel wat beter onder de knie willen krijgen? Volg dan onze Basiscursus! De cursus in volledig in het Nederlands en we hebben deze zelf gemaakt. Daarnaast bevat de cursus leuke én praktische opdrachten. Ook kun je persoonlijke begeleiding van Bas krijgen als je hulp nodig hebt.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *