Marathon tijden tabel in Excel

Wil je de marathon lopen of ga je kijken, als toeschouwer? Dan kan deze tijdentabel een uitstekend hulpmiddel zijn. Met deze tabel kun je zelf invullen wat de gemiddelde snelheid is (pace óf kilometers per uur). Vervolgens zie je direct de te verwachtte aankomsttijd voor iedere kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de totale streeftijd in te voeren.

Download de marathon tijden tabel in Excel

Hieronder kun je direct de tijdentabel downloaden. Je kunt zelf kiezen of je de tabel op basis van pace, snelheid in kilometers of de totale looptijd wilt invullen. Voor iedere optie is een eigen werkblad.

Download Excelbestand: Marathon_tijden_tabel.xlsx

Hieronder zie je per werkblad hoe de tabel eruit ziet.

Marathon kilometertabel op basis van pace

In het eerste werkblad kun je invoeren wat de te verwachten pace is. Dit is het aantal minuten dat je gemiddeld over één kilometer doet. In onderstaande voorbeeld hebben we 6 minuten ingevoerd, waarna je in de tabel direct de cumulatieve tijden per afstand ziet.

Let op dat je in de gemiddelde pace invoert als volgt:

mm:ss

Stel je hebt bijvoorbeeld een pace van 4,5 minuut, dan moet je dit invoeren als 04:30.

Marathon tijdentabel op basis van snelheid in km per uur

In het tweede werkblad van het Excelbestand kun je de gemiddelde snelheid in kilometers per uur invoeren. Op basis hiervan wordt direct de tijdentabel gevuld, waarbij je per kilometer kunt zien na hoeveel tijd deze wordt bereikt. Dit kan handig zijn als je aan het trainen bent, zodat je direct inzicht hebt in hoe snel je een bepaalde afstand ‘moet’ rennen.

Marathon kilometer tabel op basis van totale streeftijd

Tot slot kun je gebruik maken van het derde werkblad van het Excelbestand. Bij deze tabel hoef je alleen maar de streeftijd in te voeren, in uren en minuten. Vervolgens wordt de kilometertabel direct gevuld, op basis van de totale streeftijd. Dit wordt berekend aan de hand van de volgende formule.

= afstand * (ingevulde uren * 60 + ingevulde minuten) / 42,195 / 24 / 60

Zie hieronder hoe de tabel eruit ziet als je kiest voor een streeftijd van 4 uur en 30 minuten.

Rekenen met tijden / Getalnotatie

Veel mensen vinden het moeilijk om met tijden te werken (en te rekenen). Dit is niet heel vreemd, want tijden zijn achter de schermen decimale getallen. Zo is het getal 1 is bijvoorbeeld gelijk aan 1 dag, oftewel 24 uur. 1 uur is dus 1/24, oftewel afgerond 0,04167. Dit is ook de reden dat we in bovenstaande formule aan het einde delen door 24 uur en tot slot delen door 60 seconden.

Verder is het belangrijk dat de tijden die vermeld staan achter de kilometers, de juiste Getalnotatie hebben (Tijd). Dit is in te stellen via het hoofdtabblad “Start”.

In het Excelbestand dat je hierboven kunt downloaden hoef je je hierover echter geen zorgen te maken; alle berekenen en getalnotaties staan namelijk al goed ingesteld. Mocht je echter graag beter willen worden in het rekenen met tijden en/of datums, of heb je een vraagstuk, schroom dan niet om contact op te nemen.

Succes met de tabellen en veel ren- of kijkplezier gewenst!

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *