Kolommen verbergen in Excel

Soms heb je te maken met een Excelbestand met veel kolommen. Dan kan het voorkomen dat je herhaaldelijk naar rechts en naar links moet navigeren, wat tijd en moeite kost. Een snelle oplossing is om bepaalde (minder belangrijke) kolommen te verbergen. Dit doe je door te rechtsklikken op de kolom en vervolgens te kiezen voor Verbergen.

rechtsklik op de kolom zelf, bovenin

Je kunt ook meerdere kolommen tegelijk verbergen. Dit doe je door meerdere kolommen te selecteren. Let goed op dat je de hele kolommen selecteert, anders krijg je de optie “Verbergen” niet te zien.

kolom verbergen

Sneltoets kolommen selecteren

Je kunt ook met een sneltoets een kolom selecteren. Dit doe je door CONTROL + SPATIE tegelijkertijd in te drukken, nadat je een cel hebt aangeklikt waarvan je de kolom wilt selecteren. Dit kan ook met meerdere kolommen.

Sneltoets rijen selecteren

Hetzelfde kan met rijen. Dit doe je door SHIFT + SPATIE in te drukken. Ook hier geldt dat je meerdere rijen tegelijk kunt selecteren. Dit zijn tevens internationale sneltoetsen, dus die kan je ook gebruiken als je in een Engelstalige versie van Excel zit. Toetscombinaties zijn namelijk niet altijd overal hetzelfde.

Zichtbaar maken van rijen of kolommen

Om rijen en/of kolommen weer zichtbaar te maken is het belangrijk dat je in het geval van kolommen de kolom links en rechts van de verborgen kolom selecteert en vervolgens met via rechtermuisknop te kiezen voor “zichtbaar maken”. Dit geldt ook voor rijen.

Alle kolommen zichtbaar maken

Als je meerdere verborgen kolommen hebt en je wilt zeker weten dat je niets overslaat kan je ook alles in een keer selecteren door linksbovenin je spreadsheet te klikken (naast kolom A) op het kleine vierkantje met het pijltje. Hierdoor selecteer je alle kolommen in een keer. Vervolgens rechtsklik je op een van de kolomkoppen, en kies je voor “zichtbaar maken”. Dit kun je ook uitvoeren voor verborgen rijen, alleen moet je dan rechtsklikken op een van de rij-nummers.

alle cellen selecteren

Data groeperen

Een alternatieve oplossing is om data te groeperen via gegevens –> groeperen. Zie hiervoor het artikel Data groeperen in Excel.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

3 reacties

 1. Hallo Bas,

  toevallig kwam ik op jouw site. Kun je mij ook vertellen welke regel ik aan mijn macro moet toevoegen om er voor te zorgen dat (terwijl een geactiveerde macro zijn taak uitvoert) ik niet alle wisselende uitvoeringsschermen te zien krijg? Ik word hier namelijk nogal druk van. 🙂

  1. Hi Wim,

   Bedankt voor je reactie! Je kunt de volgende code gebruiken:
   bovenin je macro:
   Application.ScreenUpdating = False

   en dan onderin je macro:
   Application.ScreenUpdating = True

   Suc6! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *