Informatie per land in Excel

In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig uitgebreide informatie / meta data per land in Excel kunt krijgen. Als je alleen gegevens nodig hebt, kun je deze hieronder downloaden.

Download: Informatie per land.xlsx

Om zelf de gegevens in Excel te krijgen kun je onderstaande stappen volgen. We gebruiken hiervoor twee ingebouwde Excel-tools: Excel Power Query en Gegevenstypen. Let op dat je voor de Gegevenstypen-tool Excel 365 nodig hebt (persoonlijk account).

Landnamen ophalen met Excel Power Query

Allereerst gaan we de landnamen via Excel Power Query inladen in Excel. Dit doen we via het hoofdtabblad “Gegevens”, waarna we kiezen voor “Van het Web”.

Je kunt dit óók bereiken via de knop “Gegevens ophalen > Uit andere bronnen > Van het Web. De indeling in het Lint verschilt soms per Excel versie.

Vervolgens laden we de landnamen in, vanaf de website worldometers.info. Hiervoor gebruiken we onderstaande URL.

https://www.worldometers.info/geography/alphabetical-list-of-countries/

Deze URL kun je invoeren in het volgende scherm.

Klik hierna op OK. Je krijgt vervolgens het volgende venster te zien. In onderstaande venster kies je voor Table 0 en klik je op Laden.

Nu verwijderen we alle kolommen, behalve de landnamen. Vervolgens selecteren we de landen en gaan we naar het hoofdtabblad Gegevens en kiezen we voor Locaties. Als je Locaties niet meteen ziet, klik dan op het keuzemenu-pijltje rechts.

Nadat je op Locaties hebt geklikt, gaat Excel kijken of er een match wordt gevonden in de database van Wolfram (dit is het bedrijf die de koppeling beheert en waarmee Microsoft samenwerkt). Het ophalen van de data kan enkele seconden tot ongeveer een halve minuut duren. Hierna zie je dat er een icoontje voor de landen staat. Je kunt deze aanklikken voor meer informatie.

Lijst controleren op niet-herkende landen

Sommige landen zullen misschien niet direct worden herkent. In ons voorbeeld wordt “Czechia (Czech Republic)” bijvoorbeeld niet herkent, omdat de omschrijving te uitgebreid is. Je kunt dan klikken op het vraagteken-icoontje.

Nu verschijnt er rechts een venster (Gegevenskiezer). Hier kun je de landnaam wijzigen of verduidelijken. Dit is een eenmalige correctie. In onderstaande screenshot zie je dat wij bovenstaande omschrijving “Czech Republic” hebben gemaakt, waarna deze wél wordt herkent.

Zodra je op “Selecteren” klikt, wordt je eventueel direct doorgestuurd naar het volgende land dat niet direct wordt herkent. Let op dat je de goede landen kiest: bij Samoa werden bijvoorbeeld twee gebieden herkent: Samoa en Amerikaans Samoa. Kies dan voor Samoa. Een ander voorbeeld waarbij je goed moet opletten is Congo, aangezien er twee varianten zijn: Congo-Brazzaville (Republic of the Congo) en Congo-Kinshasa (Democratic Republic of the Congo).

Toevoegen van landinformatie aan de tabel

Zodra je alle landen bent nagelopen, kun je bovenin de tabel klikken op het toevoegen van een kolom.

Hierna kun je uit zeer veel gegevens kiezen. Tip: denk eerst goed na over wat je wil zien, anders kun je “verdrinken” in een zee van data! Over het algemeen geldt: hoe meer data je tot je beschikking hebt, hoe beter het is dat je op voorhand goed nadenk wat je eigenlijk belangrijk vindt om in te zien.

Opties binnen kolom

Sommige gegevens, zoals de hoofdsteden, bevatten ook weer hun eigen gegevens.

Het is belangrijk dat je op de juiste kolom staat op het moment dat je klikt op het toevoegen van een nieuwe kolom. Als je in de kolom met hoofdsteden staat, krijg je namelijk de beschikbare data van de hoofdsteden in te zien, en niet van de landen.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *