Grootste waarde in Excel bepalen

Met de MAX functie kun je eenvoudig de grootste waarde binnen een reeks achterhalen.

=MAX(B:B)

1-na hoogste waarde bepalen

Om de op 1-na grootste waarde te achterhalen kun je de GROOTSTE (LARGE) functie gebruiken. Deze formule bekijkt de hele reeks en rangschikt ze achter de schermen van groot naar klein. Vervolgens kun je aangeven welk nummer je getoond wilt hebben, beginnend vanaf de grootste.

=GROOTSTE(B:B;2)

Engelstalige Excel:
=LARGE(B:B;2)

1-na hoogte waarde met duplicaten

Stel: je grootste waarde staat er meer dan één keer in, en je zou bovenstaande functie gebruiken, dan zou je niet de 1-na hoogste waarde krijgen, maar de (dubbele) hoogste. Dit probleem is weergegeven in onderstaande screenshot.

Om dit probleem op te lossen, kun je gebruik maken van de onderstaande formule. Let op: dit is een array formule: je moet deze na invoer bevestigen met CONTROL + SHIFT + ENTER (tenzij je in Excel 365 werkt; dan wordt deze formule standaard als een Array formule behandeld).

=MAX(ALS(B:B<E2;B:B))
Nadat je deze formule hebt bevestigd met CONTROL + SHIFT + ENTER hebt bevestigd, zie je dat Excel er accolades {} omheen zet. Dit houdt in dat deze formule als een Array formule wordt behandeld.

Engelstalige Excel:
=MAX(IF(B:B<E2;B:B))

Volg onze Excel Basiscursus

Zou jij de basis van Excel wel wat beter onder de knie willen krijgen? Volg dan onze Basiscursus! De cursus in volledig in het Nederlands en we hebben deze zelf gemaakt. Daarnaast bevat de cursus leuke én praktische opdrachten. Ook kun je persoonlijke begeleiding van Bas krijgen als je hulp nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *