Getal naar tekst omzetten in Excel

Met de TEKST functie kun je in Excel getallen omzetten naar tekst.

Voorbeeld TEKST functie

=TEKST(A2;"0")

Engelstalige Excel:
=TEXT(A2;"0")

De TEKST functie bestaat uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel geef je op welk getal je wilt omzetten naar tekst. In het tweede gedeelte kun je aangeven in welk ‘format’ je die tekst weergegeven wilt hebben. Het standaard format is “0”.

De eigenlijke getallen omzetten naar tekst

Mocht je toch liever de eigenlijke tekst omzetten; dat kan ook. Er is echter geen manier om dit direct te doen. Excel is heel terughoudend geprogrammeerd als het gaat om het omzetten van getallen naar tekst. Eigenlijk komt het er zelfs op neer dat je de hele invoer opnieuw moet doen, zodat Excel zeker weet dat je niet per ongeluk een fout maakt.

Gelukkig zijn er toch een paar snelle opties…

Optie 1: via Kladblok

Stap 1
Selecteer de cellen die je wilt omzetten naar tekst.

Stap 2
Kies bovenin als getalnotitie “Tekst” (onder tabblad ‘Start’)

Stap 3
Kopieer de velden die je naar tekst wilt omzetten en plak deze in het kladblok van Windows (Start –> zoek naar Kladblok). Kopieer deze vanuit het kladblok weer terug in je Excel, op de plek waar ze stonden.

Optie 2: TEKST functie als tussenstap

Kopieer de uitkomst van de tekstfunctie en plak deze over de oude waardes heen. Dit moet je dan wel als “Waarden” plakken. Rechtsklink op de cellen waar je wilt plakken en kies voor “Plakken Speciaal”. Selecteer dan “Waarden” en klik op OK.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *