Financial lease berekenen in Excel

Met Excel kun je eenvoudig het termijnbedrag van een financial lease berekenen. Het voordeel hiervan is dat je zelf direct een overzicht hebt van alle kosten, uitgesplitst in rente en aflossing.

Voorbeeldbestand Excel (keuze uit maanden of jaren)

Download hier een voorbeeldbestand om direct in Excel je financial lease bedrag uit te rekenen.

In dit Excel bestand hoef je alleen maar vijf waarden in te vullen, waardoor ook direct de hele tabel wordt vernieuwd. De vijf waarden zijn: de hoofdsom, het rentepercentage, het type termijn (maanden of jaren), het aantal termijnen en de restschuld.

Excel formule financial lease

Het berekenen van een financial lease termijn (op basis van maanden) in Excel kan met de volgende formule.

=-BET(rente/12;aantal-termijnen;hoofdsom;eindbedrag)

Engelstalige formule:
=-PMT(rente/12;aantal-termijnen;hoofdsom;eindbedrag)

De formule om dit per jaar uit te rekenen is als volgt.

=-BET(rente;aantal-termijnen;hoofdsom;eindbedrag)

Engelstalige formule:
=-PMT(rente;aantal-termijnen;hoofdsom;eindbedrag)

Rente

Let op, als je een maandelijkse termijn hebt, moet het rentepercentage dus nog door 12 worden gedeeld, omdat de rentepercentages normaliter op jaarbasis gelden.

Annuïteit met restwaarde (slottermijn)

Een financial lease gaat eigenlijk altijd op basis van een annuïteit. Daardoor is de formule vrijwel hetzelfde als die van annuïtaire lening, bijvoorbeeld van een annuïteiten hypotheek. Financial lease heeft echter nog één extra variabele in de formule: restbedrag, ook wel slottermijn genoemd. Dit is vaak het geval met auto’s die worden gefinancierd via een financial lease constructie.

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder een bericht achter.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

11 reacties

 1. Hoe bereken ik de waarde die ik kan lenen, als termijn, rente en anuiteit bekend zijn?
  termijn 3 jaar
  rente 2,50%
  anuiteit 562 €
  hoofdsom ??

  1. Hi Tijl, volgens mij is daar geen snelle formule voor. Je kan het bestand downloaden, termijnen op 36 zetten en dan gewoon trial en error, dan heb je hem redelijk snel te pakken. grt., Bas (als een andere lezer weet of dat anders kan, hoor ik het graag!)

 2. Hoi Bas,

  Wat wordt de formule als je alle variabelen hebt, maar nog niet de rente? dus ik heb looptijd, investering, slotsom en maandtermijn. Als ik deze gebruik : =-BET(rente/12;aantal-termijnen;hoofdsom;eindbedrag) en vul uiteraard dan de juiste kolommen in, krijg ik geen output. #naam

  1. Hoi Peter, je kan hem invullen op basis van trial en error. Dan heb je de rente snel genoeg achterhaalt. Grt Bas

  1. Hi Michael, die heb ik op dit moment niet, misschien dat ik die later nog eens toevoeg, dan laat ik het je weten. grt Bas

  1. Hi Andrea, ja dat kan! Ik heb het bestand een klein beetje aangepast, waardoor je nu kunt kiezen voor maanden of jaren. Je kunt het bestand opnieuw downloaden. Suc6! grt Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *