Excel werkblad beveiliging opheffen

Als je het wachtwoord bent vergeten van een werkblad in Excel, kun je die op twee manieren opheffen (afhankelijk van de Excel versie) zonder dat je je wachtwoord nodig hebt. Via een macro (VBA) of via een trucje waarbij je je Excel bestand tijdelijk omzet een een .zip bestand.

Tot en met Excel 2010

De makkelijkste manier om het wachtwoord van een beveiligd werkblad te kraken is via een macro. Je kunt dit doen door in Excel op ALT + F11 te klikken. Vervolgens voeg je een nieuwe module toe.

In die module voeg je vervolgens onderstaande script toe.

Option Explicit
Sub Wachtwoord_opheffen()
Dim i As Integer, j As Integer, k As Integer
Dim l As Integer, m As Integer, n As Integer
Dim i1 As Integer, i2 As Integer, i3 As Integer
Dim i4 As Integer, i5 As Integer, i6 As Integer
On Error Resume Next
For i = 65 To 66: For j = 65 To 66: For k = 65 To 66
For l = 65 To 66: For m = 65 To 66: For i1 = 65 To 66
For i2 = 65 To 66: For i3 = 65 To 66: For i4 = 65 To 66
For i5 = 65 To 66: For i6 = 65 To 66: For n = 32 To 126
ActiveSheet.Unprotect Chr(i) & Chr(j) & Chr(k) & _
Chr(l) & Chr(m) & Chr(i1) & Chr(i2) & Chr(i3) & _
Chr(i4) & Chr(i5) & Chr(i6) & Chr(n)
If ActiveSheet.ProtectContents = False Then
MsgBox "Alternatief wachtwoord zou zijn: " & Chr(i) & Chr(j) & _
Chr(k) & Chr(l) & Chr(m) & Chr(i1) & Chr(i2) & _
Chr(i3) & Chr(i4) & Chr(i5) & Chr(i6) & Chr(n)
Exit Sub
End If
Next: Next: Next: Next: Next: Next
Next: Next: Next: Next: Next: Next
End Sub

Vervolgens klik je ergens in je script en druk je op F5 om het uit te voeren. Deze macro werkt niet vanaf Excel 2013 omdat Microsoft destijds de beveiligingsmethode heeft verbeterd, maar er is gelukkig ook nog een andere manier.

Excel 2013 en hoger

Kopieer je originele bestand voor het geval je per ongeluk iets verkeerd doet. Verander vervolgens de extensie van het gekopieerde bestand (via rechtsklik –> naam wijzigen) naar .zip (je krijgt dan de volgende waarschuwing).

Is de extensie niet zichtbaar?

Als je de extensie (.xlsx) niet ziet staat achter je bestandsnaam, dan komt dat waarschijnlijk door een instelling in Windows. Open dan de verkenner en kies voor Weergeven -> Weergeven -> En vink dan “bestandsnaamextensies” aan.

Stel dat je bestand werkmap1.xlsx heette, dan heet deze nu werkmap1.zip. Open nu dit bestand met een file archiver zoals winzip of winrar (je kunt meestal gewoon dubbelklikken). Dan krijg je ongeveer het volgende te zien.

Open de map “xl” en vervolgens de map “worksheets”. Dubbelklik vevolgens het xml-bestand dat je ziet staan. Dan zou je ongeveer het volgende moeten zien.

Verwijder het blauw gearceerde gedeelte en sla het bestand op via CONTROL + S.

Als het niet lukt om de xlm-bestanden aan te passen, terwijl deze nog in het ZIP bestand zitten, dan kun je deze eventueel naar je bureaublad kopiëren deze hier bewerken. Zodra je dit hebt gedaan, kun je deze terugslepen naar het ZIP bestand en de originele versie vervangen (of de originele eerst verwijderen en daarna de nieuwe versie erin zetten).

Verander de extensie van je bestand nu van .zip terug naar .xlsx. Hierna kun je je bestand weer normaal openen en is je werkblad niet meer beveiligd.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

103 reacties

   1. Hoi John, je bedoelt dat je hem niet kunt opslaan? Heb je het bestand eerst opgeslagen buiten zip bestand en daarna weer teruggeplaatst in het zip bestand en overschreven?

 1. Beste Bas,

  Ik heb van alle sheets de protectie weg gehaald via het zip bestand. Echter als ik het bestand dan weer open, dan zijn toch op alle sheets de paswoorden niet weg.

  Hoe zou dit nu kunnen?

  Groet, Dick

 2. Het lukt me maar niet om de bladbeveiliging op te heffen… ik gebruik office 365 excel versie 2008 64 bits. Ik kan het ook niet opslaan onder een zip bestand….

 3. Bedankt Bas voor deze tip!
  Vooral met meerdere tabbladen pak ik hem liever eerst uit, wijzig de scripts, en pak daarna de boel weer in. Winrar wil wel eens hangen als ik het op jouw manier doe.

 4. Helaas werkt het bij mij niet. Nadat ik de extensie veranderd heb in zip en het bestand probeer te openen met WInRar krijg ik de mededeling: Archief heeft onbekend formaat of is beschadigd.

  Ik werk met WinRar 5.70 en Excel 2019

     1. Ik heb hetzelfde probleem maar dan met Excel 2016 en een xlsx bestand

 5. Beste Bas,
  Mijn vader gebruikt Excel 2016 en ik heb geprobeerd de extensie te wijzigen naar .zip echter als ik het bestand wil openen wil deze nog steeds openen in excel.
  Ik krijg niet de melding dat ik de extensie probeer te wijzigen.
  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  1. Hi Heulène, Als je naar je bestand gaat zonder hem te openen, zie je dan aan je bestandsnaam ook wat de extensie is? Soms is dat verborgen. Ik denk dat jij niet echt de extensie hebt gewijzigd, maar alleen de naam van je bestand. Dat zou betekenen dat je bestandsnaam met extensie nu dit is: bestandsnaam.zip.xlsx

 6. Beste Bas,

  De extensie van het bestand heb ik aangepast naar zip.

  De bestanden (worksheets) worden automatisch als “Internet explorer bestanden” opgeslagen in de zip-file.
  Ik kan hier alleen maar tekst selecteren, maar niet verwijderen.

  Openen vanuit het programma “Kladblok” lukt ook niet.
  Heb je enige idee wat ik fout doe?

  Kan het zijn omdat het bestand macro’s bevat?

  1. Hoi Stacey, wat je kan proberen is om dat xml bestand uit je zip map te slepen. Buiten de zip map dat stukje verwijderen en opslaan. En daarna weer terugslepen in je zip map, en het originele bestand vervangen.

  1. Hoi Frank, wat je moet doen: open het bestand en sla deze op als xlsx. Vervolgens loop je de stappen door. Daarna kan je hem weer opslaan als xlsb. Ik heb het zojuist geprobeerd en het werkt! Succes en laat me weten als het niet lukt.

 7. Hey Bas,

  Ik heb de xlsx-extensie gewijzigd naar zip en dan de zip-file proberen te openen via winzip. Ik krijg echter de melding “Kan bestand xxxxx.zip niet openenen. Dit is mogelijk een beschadigd archief.

  Als ik het bestand open met 7-zip dan vind ik geen xl-mapje. Ik vind enkel een map [6]DataSpaces en dan 2 bestandjes met de naam EncryptedPackages en Encryptioninfo.

  Kun je me verder helpen?

  1. Hoi Kris, bedankt voor je goede vraag! Ik heb het even nagebootst als dubbelcheck. In jouw geval is je gehele werkBOEK versleuteld. Dit artikel gaat over werkBLAD beveiliging. Hierbij is de inhoud overigens alleen maar beveiligd met een wachtwoord (de inhoud is verder niet versleuteld). Sorry maar jouw versleutelde werkboek is (voor zover ik weet) onmogelijk te kraken.

 8. Hoi, het openen van het xml bestand lukt niet als kladblokbestand maar als webpage bestand daarnaast wordt er ook niks blauw gearceerd.

  1. Hoi Tim,

   Probeer het bestand eens uit de zip file te slepen (bijvoorbeeld naar je bureaublad). Vervolgens rechtsklik en openen met Kladblok.
   Het blauw gearceerde zie je niet, dat is omdat ik die tekst had geselecteerd, waardoor ‘ie blauw werd. Dit was om duidelijker te maken om welk stukje tekst het ging.

   Succes! 🙂

 9. Wat zou je kunnen doen, als zelfs de VBA mode is geblokkeerd met een wachtwoord?
  Ik kom zeg maar daar ook niet in om de module aan te maken.

  Ik gebruik Excel 2007

     1. Hoi Bas, het lijkt inderdaad gelukt te zijn. Kan ik verder om het wachtwoord van het werkblad te wijzigen. Enorm bedankt

      Fijne paasdagen.
      Groet, Erwin Fredriks

 10. Ik weet niet of bij iedereen onderstaande handeling mogelijk is maar het gaat dan wel sneller
  als je een gratis xml editor op je pc hebt zoals “dbeaver”.
  Je hoeft dan geen naamwijziging ( extentiewijziging) van je bestandsnaam te doen !
  Je kan in verkenner het excel-bestand met de rechtermuisknop aan klikken en dan “openen met” selecteren.
  kies dan winzip of winrar (na gelang welk programma je op je pc hebt staan) om hem te openen.
  Ga na het openen dan naar de juiste map “xl/worksheets” en selecteer “sheet1.xml”
  Na het bewerken klik je op opslaan. Bij het afsluiten van het zipbestand komt de vraag of je hem wil opslaan kies dan “ja”.
  Je xls bestand is daarmee bewerkt dus hoef je geen verandering in bestandsnaam meer te maken.
  Hopelijk lukt dit bij anderen ook, het gaat een stuk sneller.

  1. Hi Christian, welke versie van Excel gebruik je, wat was je originele extensie van het bestand en welk besturingssysteem gebruik je?

 11. Hoi Bas,
  Ondanks mijn eerdere bericht.
  Het is gelukt. Ik heb het bestand eerst opgeslagen als een oud excel bestand (Excel 2003)
  Toen bovenstaande module toegevoegd
  Daarmee ging de beveiliging er zo af, alsof je met een mes door de boter gleed.
  Bedankt

 12. Hoi Bas,

  Ik heb dit geprobeerd en de werkblad beveiliging is weg super !!

  Echter zit ik nog met een structuurbeveiliging is dit ook op te heffen?

   1. hallo Bas,
    wij hadden een beveiligd excel document en waren zelf het wachtwoord vergeten, deze optie om het werkboek te ‘kraken’ werkt perfect! Thanx!

 13. Beste Bas,
  Ik heb de bovenstaande stappen gevolgd en de beveiliging van de bladen zijn opgeheven. Maar is er ook een manier om de hele werkmap beveiliging op te heffen? Zodat ik bladen kan toevoegen etc? Ik hoor het graag.

 14. Hoi,

  vanuit de ZIP file opent hij bij mij de XML in een browser en niet in notepad. Dit kan ik niet anders voor elkaar krijgen dan de ZIP file eerst uit te pakken, dan de XML te openen in notepad. Daarna de bestanden weer verZIPpen. Echter na hernoemen naar een xslx file geeft excel aan dat het bestand kapot is.

  Hier nog tips voor?

  Gr. Marloes

 15. Dag Bas, ik heb alles gedaan zoals je uitgelegd hebt. Via winzip het werkblad geopend in kladblok en het nodige eruit gehaald. Daarna ook terug veranderd in xlsx nadat ik had opgeslagen via control+S maar de beveiliging staat er nog steeds op.
  Ik heb dan het bestand terug veranderd naar zip, en gecontroleerd in kladblok. De veranderingen zijn opgeslagen.
  Weet u hoe dit komt?
  Het excelbestand bestaat uit 2 werkbladen waarin in werkblad 2 gegevens zitten uit dropdownmenu’s in werkblad 1.

 16. Bas, ik heb gevonden hoe je de werkmapbeveiliging kan opzeilen. Ik had een beveiligde werkmap (dus geen tabblad) waarbij een tabblad verborgen was. Als je het xlsx bestand upload naar je google drive en dan opent in google sheets, kan je bij “weergeven” alle tabbladen weergeven. Dus ook de eerder verborgen tabbladen. Vervolgens weer downloaden en in excel openen.

  1. Hoi Rene, bedankt voor het delen! Ik neem aan dat dit bestand “gewoon” een wachtwoord bevatte en verder niet was versleuteld?

 17. Als ik het gewijzigde xml bestand probeer op te slaan komt het zip programma met de melding “toegang geweigerd”. Hoe kan ik dat oplossen?

 18. Bas,
  Jij bent er nogal handig mee…
  Is er ook een methode om de cellen waar een formule in staat een ander uiterlijk te geven dan de cellen met een waarde?

  vr gr
  hans

 19. Hi Bas, ik heb niet alleen een sheet maar een volledig excel bestand waarvan ik het wachtwoord ben vergeten. alt F11 werkt bij mij niet….help!

  1. Hallo Petra, dat had ik ook.
   Ik heb in excel het tabblad ‘ontwikkelaars’ toegevoegd (via ‘bestand’ –> ‘opties’ –> ‘lint aanpassen’ en bij hoofdtabbladen Ontwikkelaars aanvinken)
   Vervolgens kun je in dat tabblad kiezen voor Visual Basic.
   Vervolgens werkte bij mij F5 voor het uitvoeren van de macro ook niet, maar dan kies je in Visual Basic voor de optie ‘uitvoeren’ en dan zie je ‘macro starten’.
   Werkte bij mij perfect!
   Succes.

 20. Hoi Bas,
  In ons bedrijf hebben we sinds 3 maanden het probleem dat elke beveiligde excel file niet meer op het wachtwoord reageert. Ook als het wachtwoord eraf gehaald wordt met je bovengenoemde methode zodat deze te wijzigen is en daarna een nieuw wachtwoord op gezet wordt, is er daarna direct niet meer in te komen met datzelfde wachtwoord.
  Weet jij of er een reden is dat dit kan gebeuren?

  Alvast bedankt,

 21. Bas bedankt!
  Dit heeft mij heel erg enorm geholpen. Geconverteerd naar oudere excel versie, macro gedraaid, terug naar nieuwste excel indeling en klaar. Superbedankt!

 22. Goedemorgen Bas,

  ik heb het nu meerdere keren geprobeerd maar het lukt mij echt niet.
  ik krijg steeds een removedRecord>Verwijderde records melding. Bestand is daarna leeg.

  kan jij mij helpen en of kan ik het bestand naar jou mailen. alvast super erg bedankt!

 23. Hallo Bas,
  Misschien mis ik wat, maar ik kan een Excelbestand (1997 – 2003) niet openen, want ik moet meteen een wachtwoord invoeren. Dan staat er dus niets in beeld (behalve een nieuw onbeveiligd document) en kan ik die macro nergens op uitvoeren.
  Ik hoor graag wat te doen. Bedankt !
  Rolf.

  1. Hoi Rolf,

   Ik denk dat je bestand is versleuteld. En dan gaat het in principe niet lukken, maar ik zal je even een mailtje sturen. Dan kan je daarop eventueel reageren met je excelbestand in de bijlage, dan kijk ik er even naar. Dan hoor ik het wel.

   grt, Bas

 24. Beste
  Als ik mijn bestand opsla krijg ik niet te zien welk type bestand het is. er staat niet xlcx dus kan dit ook niet wijzigen. hoe zou ik dit toch kunnen doen? alvast bedankt voor de reactie

  1. Hoi Henri, dan moet je een willekeurige map openen in je verkenner en bovenin kiezen voor Weergeven –> Bestandsnaamextensies. Grt Bas

 25. Hoi Bas,

  Ik heb een excel bestand met meerdere tabbladen. Ik heb extensie vervangen door .zip, zip bestand vervolgens uitgepakt, xml bestanden (5) in de worksheet map allemaal bewerkt en opgeslagen, vervolgens weer als zip bestand ingepakt en zip extensie vervangen door .xlsx. Ik krijg nu de melding dat het bestand een fout bevat. Doe ik iets verkeerd?

  Groet
  Dennis

  1. Hoi Bas,

   ik heb nog even wat geprobeerd en het volgende werkte voor mij:

   .zip bestand niet uitpakken maar XML bestanden even naar mijn bureaublad kopieren, daar bewerken met kladblok, en vervolgens bestanden in de worksheet map in de .zip file vervangen met de bewerkte mxl bestanden. Daarna .zip extensie weer terug gezet naar .xlsx en toen opende hij gewoon, zonder beveiliging.

   Dennis

  2. Hi Dennis, je moet ze idd niet “uitpakken”, maar de ZIP behouden. Pas nadat je het sheetprotection-gedeelte hebt verwijderd, kun je de bestandsextensie weer terugzetten naar .xlsx

 26. Goedemiddag Bas, ik hoop dat je mij kan helpen. Ik heb geprobeerd de video te volgen echter loop ik vast bij het volgende: Wanneer ik het ZIP bestand uitpak in Winrar naar de map XL ga en vervolgens naar worksheets staat er in het filmpje een XML bestand waar je de beveiliging kan verwijderen. Echter als ik mijn bestand open staan er alleen .bin bestanden. Ik heb geprobeerd het bestand te openen als XML alleen krijg ik dan onleesbare tekens. Weet jij toevallig hoe ik dit kan oplossen? Ik ben het wachtwoord kwijt en zou heel graag terug bij mijn bestand willen 🙁 Alvast bedankt! Ik gebruik excel2013, windows 10.

 27. Beste,

  zelfs na het uit de ZIP map gehaald te hebben, kan ik nog steeds niet de “beveiligingcode” verwijderen. Ik kan het wel selecteren, maar delete of return toets werkt niet.
  Enige oplossing?

  1. Hi Dirk, je kan het bestand eventueel naar mij mailen als je wilt. Dan kijk ik er even naar. Ik mail je. Sorry voor late reactie. grt Bas

 28. Goedendag,

  ik krijg de melding: het bestand kan niet worden uitgepakt. Het heeft een niet-ondersteunende structuur. Ik gebruik MS Office 365.

  1. Hoi Paul, Haal eerst het bestand uit je .zip bestand, dan bewerken en dan terugzetten. Goed het artikel / video volgen, dan kan het niet missen. grt Bas

 29. Beste Bas,

  Ik heb Excel via Office 365.
  In mijn Excelbestand heb ik één tabblad met wachtwoordbeveiliging, waarvan ik het wachtwoord helaas ben vergeten en dit tabblad nu dus niet meer kan ontgrendelen om te bewerken.
  Daarom e.e.a. uitgevoerd zoals door jou is omschreven en in je video wordt aangegeven.
  Hiervoor zelfs speciaal WinRar geïnstalleerd (versie 6.11).

  Ik loop echter tegen het probleem aan dat ik het betreffende tabblad wel in WinRar kan openen, maar geen tekst van de beveiliging kan verwijderen omdat WinRar de tekst opent in “Microsoft Edge HTML” i.p.v. het Kladblok!
  Enig idee hoe ik WinRar zo kan instellen dat hij de tekst wél in Kladblok opent?
  Ik heb al van alles geprobeerd en op internet opgezocht hoe ik dat in WinRar kan aanpassen, maar kom er niet achter.
  Alvast dank voor je reactie en support.

  Groet, Jeroen

  1. Hoi Jeroen, je kan ook gewoon dat xml bestand uit je winrar venster slepen (bijv. naar je bureaublad). dan openen en bewerken, opslaan en weer terugslepen in de winrar map en kiezen voor vervangen. suc6. grt Bas

   1. Hoi Bas,

    Dank voor je snelle reactie.

    Na wat “geklooi en geprobeer” (map-naam bleef nl. een .xml extensie houden) uiteindelijk gelukt om te openen met Kladblok.
    Ik moest wel even zoeken welke sheet het precies was omdat ik in WinRAR alleen een overzicht met “sheet1.xml t/m sheet18.xml” kreeg.
    Door geschuif met tabbladen in het verleden zat de “sheet nummering” enigszins door elkaar (bleek na onderstaande actie) en was dus even lastig te achterhalen welke “sheet.xml” ik nu precies moest hebben om de beveiliging er af te halen (alleen die ene had nl. een beveiliging 😉 ).

    Uiteindelijk kunnen achterhalen door in het oorspronkelijke Excel-bestand op betreffende tabblad te gaan staan en dan met rechter muisknop op dat tabblad te klikken en dan “Programmacode weergeven” te kiezen. In het scherm dat dan opent zag ik betreffende tabblad met bladnummer staan.

    Kortom, alles uiteindelijk gelukt en beveiliging van het betreffende tabblad kunnen halen.
    Kan het nu weer gaan bewerken.

    Hartelijk dank voor je hulp en alvast een goede en veilige jaarwisseling 👍

    1. Bedankt voor de waardevolle terugkoppeling, Jeroen! Mooi om te lezen dat het is gelukt. Jij ook alvast een goede jaarwisseling en het beste voor 2023 🙂 grt Bas

 30. Hoi Bas, het is mij allemaal gelukt t/m het openen en bekijken van de xlm-files. Ik vind echter nergens de code, beginnend met: “sheetProtection”, en toch is elke worksheet beveiligd.
  Wat kan er aan de hand zijn?

  Hans Huizinga

  1. Hoi Edith, heb je voor de zekerheid ook de video bekeken om de stappen letterlijk te volgen? Zo ja, dan vermoed ik dat het bestand versleuteld is en dan lukt het niet. (Versleutelen is namelijk weer iets anders dan alleen een wachtwoord op het bestand.)

 31. helaas lukt het me niet via het zip bestand om een gelijkaardige tekst te vinden om te verwijderen. zier er helemaal anders uit en geen idee tot waar ik kan/mag verwijderen

  Het script heb ik net ingevoerd en op F5 geduwt en is mijn Excel gewoon vastgelopen. ik wacht al 5min maar gebeurt niets

  1. Hoi Hanne, het script kan je alleen gebruiken voor Excel versies tot en met 2010. Als je Excel 2013 of nieuwer hebt dan gaat je script vastlopen, omdat deze versies veel beter beveiligd zijn. Heb je het filmpje ook bekeken, daar leg ik het stap voor stap uit. En weet je zeker dat het om een werkbladbeveiliging gaat, en niet om een andere soort beveiliging, bijvoorbeeld een wachtwoord op het gehele Excelbestand? grt Bas

 32. Beste Bas,
  Ik gebruik microsoft office 2019. Ik heb een excelbestand die ik geheel beveiligd heb.
  Hiervan ben ik mijn wachtwoord kwijt.

  Weet jij misschien hoe ik het wachtwoord er af kan halen?
  Het gaat dus niet om een worksheet maar om het hele bestand.

  Hoor graag van je want ik zou zo graag mijn bestand weer openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *