Excel VBA Editor

De VBA editor, ook wel VB Editor of VBE genoemd, is een omgeving binnen Excel (en andere Office programma’s) waarin je een script kunt maken, bewerken en uitvoeren. Dit script is geschreven in de programmeertaal Visual Basic for Applications (VBA).

Openen van de VBA editor

De VBA Editor is te benaderen via “Ontwikkelaars” –> “Visual Basic”. Zie onderstaande screenshot.

Als “Ontwikkelaars” niet beschikbaar is, kan je deze zichtbaar maken via Bestand –> Opties –> Lint aanpassen. Hier kun je kiezen om “Ontwikkelaars” aan te vinken.

Indeling van de VBA editor

In het onderstaande screenshot zie je de VBA editor, deze bestaat uit drie hoofdschermen, namelijk: het projectscherm (linksbovenin), het Eigenschappenscherm (linksonderin) en het Lokale Variabelen (rechts). In de eerste instantie zal je codescherm uitgegrijsd zijn, omdat er standaard nog geen module aan je projectscherm is toegevoegd. Hier lees je hoe je een module kunt toevoegen.

Handige VBA Editor schermen

Een van de meest handige schermen om zichtbaar te maken is je Direct-venster. Hiernaartoe kun je waardes printen vanuit je script (om te testen) maar je kunt hier ook variabelen invoeren om te kijken welke waarde deze bevatten op elk bepaald moment. Je kunt het Direct-venster activeren via Control + G, of via View –> Venster Direct.

Een ander handig venster is het “Venster Lokale variabelen”. Hierin zie je een overzicht van alle variabelen die binnen je script gedefinieerd zijn, inclusief de waarde die ze bevatten op elk bepaald moment. Je kunt het Lokale variabelen venster zichtbaar maken via Beeld –> Venster Lokale variabelen.

Hieronder zie je een printscreen van de VBA editor met een voorbeeld van het Direct venster en het Lokale variabelen venster. Hier is te zien dat de variabele mijnTekst (met de waarde “Hallo Wereld!” is geprint is naar het Direct Venster.

Excel hulp nodig?

Heb je een Excel vraagstuk? Neem dan contact met mij (Bas) op. Ik denk graag met je mee! Je kunt dan uitleggen waar je hulp bij kunt gebruiken. Vervolgens maak ik een inschatting of ik de aangewezen persoon ben om je hierbij te helpen en doe ik een voorstel.

Het eerste gesprek is altijd volledig kosteloos én vrijblijvend. Mail of bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *