Excel tekst in hyperlink veranderen

In Excel kun je teksten veranderen in Hyperlinks. Hier is een ingebouwde functie voor.

Voorbeeld Hyperlink functie

De onderstaande formule bevat slechts één variabele: de oorspronkelijke niet-klikbare link.

=HYPERLINK(A2)

Eventueel is het mogelijk om er nog een tweede variabele aan te voegen; je kunt hier zelf een eenvoudige link toevoegen, om het geheel overzichtelijker te houden. Excel noemt dit de “makkelijke naam”.

=HYPERLINK(A2;B2)

Als alle bestanden waarnaar je een actieve hyperlink wilt maken (grotendeels) in dezelfde map zitten, kan je het eerste gedeelte ook “hard” in je formule zetten. Dat scheelt ruimte in je Excel werkblad. Je hoeft dan alleen maar de namen van je bestanden + extensie (in dit geval “.jpg” in je werkblad te zetten). Zie een voorbeeld hieronder.

=HYPERLINK("C:\Users\Bas Bruijnis\";A2)

Je kunt allerlei bestanden toevoegen, dus bijvoorbeeld ook Word bestanden, mappen, en filmpjes. Let op dat je de juiste extensie er ook achter zet.

5 reacties

 1. Hallo Bas,
  ik heb twee problemen van soortgelijke aard.

  1. Ik heb een bewegend gifbestandje in mijn excelbestand gezet. Ik zou het mooi vinden wanneer het bestandje al beweegt op het moment dat het werkblad wordt geopend. Op dit moment moet ik het “play”-knopje eerst nog apart aanklikken op het werkblad.

  2. In mijn exceldocument heb ik een link staan naar een filmpje. De link werkt goed, maar ik moet iedere keer zelf bevestigen dat de link geopend kan en mag worden in Mediaplayer. Heb ik dat eenmaal gedaan , dan opent het filmpje daarna wel automatisch (een volgende keer moet dit ik na het openen van het werkblad desalniittemin eerst weer bevestigen) . Ook moet ik na afloop van het filmpje het Mediaplayerscherm zelf wegklikken.
  Ik zou graag willen dat het filpje (na het klikken op de link) automatisch opent (zonder dat ik dingen hoef te bevestigen) en dat het Mediaplayerscherm na afloop uit zich zelf afsluit zodat ik weer terecht kom in mijn werkblad.

  Ik hoop dat je me hier mee verder kunt helpen.

 2. Hoi Bas,

  Ik heb een bestand waar ik twee kolommen van 231 rijen vol staan met hyperlinks. Echter zijn deze doormiddel van =index op de goede plek terecht gekomen. Is er een manier om deze in een keer allemaal als hyperlink te krijgen?

  Met vriendelijke groet,
  Heleen

  1. Hoi Heleen, je bedoelt: de link staat er wel goed (met behulp van een onderliggende INDEX functie), maar je kunt er niet op klikken? Zo ja, dan kan dat. Hoe je het doet: Kopieer die cellen die de niet-klikbare hyperlink bevatten en plak ze als waarden (rechts klik, plakken als waarden) over die huidige cellen heen. Ga in de bovenste cel staan, druk op F2 (om de bewerkingsmodus van de cel in te gaan) en druk op enter. Herhaal tot het eind. Ik hoor wel of het lukt. Grt Bas

  2. PS het moet ook gewoon kunnen met de hyperlink-functie, maar zorg ervoor dat er https:// voor je link staat. als je alleen www. gebruikt, lukt het niet. Grt Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *